Световен шампионат по класически, джаз и модерен танц – Франкфурт 2012

11 КУПИ ОТ СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ДОНЕСОХА ЗА БЪЛГАРИЯ МАЛКИТЕ ТАНЦЬОРИ ОТ СПОРТЕН И ТАНЦОВ КЛУБ „СУПЕРФОРМА”

“Суперформа“ доказа името си и демонстрира супер форма, супер класа и супер постижения на Световното първенство по класически танц, джаз и модерен танц, което се проведе от 3 до 7 октомври 2012 във Франкфурт, Германия. На този най-престижен танцов форум премериха силите си повече от 1000 състезатели от 22 държави.

Дебютантите на международната танцова сцена Йоана Сталянова, Цвети Павурджиева, Радина Славова, Анна-Кристина Такова, Мартин Тенджов (възрастова група деца) и Диана Александрова (възрастова група над 16 години) се върнаха победоносно от Световния шампионат с 11 купи.

Танцьорите във възрастовата група „деца“ бяха най-малките състезатели в състезателна категория до 11 години. Повечето са на 8 и 9 години, в сравнение с техните конкуренти, които бяха навършили 11 години. Независимо от изключително силната конкуренция (30-40 или 60 танцьори в борба за влизане последователно в четвъртфинал, полуфинал и финал във всяка категория), нашите състезатели показаха висока техника, изящна хореография и спортен дух. В надпреварата в трите танцови стила те влязоха във финали. Отчитайки трудността и изключителното майсторство, необходимо за класиране между финалистите, организаторите отличиха с купа всеки финалист.

Голямата радост на „Суперформа“ е и присъствието на наши състезатели на почетната стълбичка. Йоана Сталянова и Цвети Павурджиева заеха 3 място в класическия танц, категория дуети. Мартин Тенджов завоюва 3 призово място в класическия танц, соло мъже.

Още един факт прави уникално представянето на младите ни танцьори. Повечето от техните конкуренти развиват и съответно се подготвят само в един танцов стил. Времето и подготовката им са концентрирани само върху един определен вид танцова техника, което е и предпоставка за по-прецизно и технично изпълнение. Състезателите на „Суперформа“ участваха във всички танцови стилове и във всички възможни категории (сола, дуети, малки групи), като всяко тяхно представяне се оценяваше по достойнство, за което говори и присъствието им сред финалистите за всеки танцов стил.

Не на последно място трябва да отбележим, че състезателите от „Суперформа“ се занимават с танци през свободното си от училище време, а не са възпитаници на хореографски или танцови училища. На световното първенство те мериха сили с много представители на хореографски училища от различни държави, което прави класирането им още по-стойностно.

Успехът на малките ни танцьори доказва, че в България се раждат талантливи деца, които всички ние трябва да подкрепяме и да отглеждаме с внимание и любов.

А ЕТО И РАЗКАЗИТЕ НА ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ ЗА ВПЕЧАТЛЕНИЯТА И ПРЕЖИВЯВАНЕТО ИМ ВЪВ ФРАНКФУРТ. 🙂

Това беше моето първо голямо състезание. За първи път пътувах със самолет и посетих друга държава. Във Франкфурт се разхождахме с корабче и беше много вълнуващо. За първи път се състезавах с толкова много танцьори от различни държави. Запознах се с деца от други страни. Беше неповторимо и незабравимо изживяване, и ще се радвам ако изживея пак тези емоции и тръпка.
Анна-Кристина, 10 год.

Във Франкфурт беше много хубаво. Нямаше нито 1 улично куче. И с кучетата можеше да се пътува в метрото. Много е чисто. Имат много хубави пържени картофки. Зала А беше огромна! Канадският отбор беше около 100 човека! Запознах се с един канадец на моите години. Поздравихме се. Запознах се с десет кратния световен шампион – Антонио Сиска и той ми даде автограф. Взех 3 купи!!! Забавлявахме се. Правихме си пижамени партита – забранени за възрастни.
От 7 до 22 часа бяхме в залата! Като се прибрах спах 2 дена.
Послепис:
ИСКАМ ПАК ДА ОТИДА!!!
Мартин, 9 год.

В Германия беше страхотно. Там се забавлявахме много. На състезанието си мисля, че се справихме добре, нали имаме цели 11 купи. Там ни гледаха над 1 000 зрители.
Йоана, 10 год.

В Германия беше страхотно! И въпреки, че програмата беше танци от сутрин до вечер, ни остана и време за забавления. Снимахме се с шампиони от Италия и други страни. Запознахме се с деца от други български отбори, но нека сега да кажа за дните извън залата.
Ние с моите приятелки Йони, Цвети и Аии, както и с Марти, си правихме пижамени партита. Пътувахме с корабче. Там имаше DJ, който пускаше музиките на нашите танци. В един момент Марти буквално почна да се мята по земята. Докато бяхме на кораба видяхме катедрали, зад които имаше небостъргачи и хотели. Беше много забавно! С едно изречение – прекарах си страхотно в Германия!
Радина, 10 год.

Всичко беше супер – в самолета, в залата, но най – яко беше на пижамените партита. Бих искала да се пренесем да живеем в Германия. 🙂
Цвети, 9 год.

Прекараните дни във Франкфурт бяха изпълнени с много положителни емоции. Градът беше невероятен, имаше много забележителности. Дните, в които беше състезанието бяха изпълнени с много адреналин, незабравими танци и костюми. Децата ни се представиха много добре и трудът и старанието им беше възнаградено с 11 те купи. За мен това пътуване е един незабравим спомен.Трудно е да се опишат с думи теэи емоции.
Христина Цветкова – баба

Световното първенство беше блясък, пищни костюми, забързани по
коридорите танцьори, все задъхани и все емоционални – кой доволен, и
кой недоволен от изпълнението си. Но под прожекторите всеки се
съсредоточаваше, когато музиката започваше, навлизахме в магията на
танца, в неговата красота, и се убеждавахме с колко много труд е
подплътена.
Надежда Сталянова – родител

[nggallery id=23]